“2017/2018 İş senesi Türkiye ayçiçeği rekoltesinin 1 milyon 400 bin tonun üstünde gerçekleşerek, son yıllardaki en yüksek üretim standardına erişmesi beklenmektedir. Birliğimize bağlı kooperatiflerimiz ortaklarınca 2017/2018 iş senesi ayçiçeği alım kampanyasında 429 bin ton rekolte taahhüt edilmiştir. Birliğimiz etkinlik bölgesinde ayçiçeği hasadı, Ağustos ayının ilk haftasında başlamış olup, kooperatiflerimizde hasat günden güne yoğunlaşmaktadır. Birliğimize bağlı 48 kooperatifimize ait 102 alım merkezi ve 2 fabrikamızda bugüne kadar toplam 63 bin 68 ton ayçiçeği mübayaası gerçekleştirilmiştir”
Sezonda lüzum Türkiye’de lüzumse başta Ukrayna, Rusya olmak üzere Romanya ve Bulgaristan gibi mühim üretim yerlerinde de yüksek rekolte beklendiği ifade edilen açıklamada, şu şekilde devam edildi:
“Bu gayela ürün fiyatlarının geçen sezon düzeyinin altına düşmemesi ve ülkemizde gerçekleşen üretim artışının ileri sezonlarda da artarak devam ettirilmesi bu suretle ülkenin kendi kendisine yeter duruma gelerek ithalatın azaltılabilmesi amacıyla çiftçimizin memnun olacağı bir civarda oluşması büyük ehemmiyet arz etmektedir. Bu gaye tarafında, yapımcıya yapılacak fiyatlama amacıyla risk teşkil eden gayelar ile alakalı başka yapımcı örgütleri ile sektör paydaşlarının da görüş birliğine ulaştığı Birliğimiz doğrulusunda tasarlanan tavsiye ve tedbirler tarafında alakalı Bakanlıklar nezdinde yürütülen çalışma ve temasları takiben yağlı tohumlar ithalatında oluşturulan gözetim fiyatı seviyelerinin yükseltilmesi resmi olarak talep edilmiştir.
Tüm bu çalışma ve ilerlemelerin sonucunda 18.08.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ kapsamında gümrük vergileri üstünde artış sağlanmıştır. Bu müspet ilerleme ışığında 1.500TL/ton orantısında başlayan pazar fiyatlarının durumu hazırda 1.640-1.700.-TL seviyelerine artması sağlanmıştır. Bu manada Trakya Birlik başta yapımcı ortakları olmak üzere bütün ayçiçeği yapımcısinin ekonomik menfaatlerinin korunması ve ülke üretiminin kendi kendisine yeter düzeye ulaştırılması yolunda geçmişte bulunduğu gibi 2017/2018 sezonunda da çok mühim bir rol oynamıştır.”
Ön alım fiyatı şu şekilde
Ham yağ seviyesine göre oluşturulan alımlarda, yüzde 41 ve üzeri yağ seviyesi çıkan ürünler, yüksek yağ oranlı ürün olarak değerlendirilen ve her bir yüzde puan artışı amacıyla yüzde 40 standart yağ oranlı ürün fiyatına yüzde 1,5 seviyesinda prim uygulanacağı vurgulanan açıklamada, fiyatların şu şekilde olacağı ifade edildi:
“Yaşanan bu ilerlemelerin ışığında, Birliğimiz idare kurulunca 2017-2018 iş senesinde ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatı sektörde baz sözleşme seviyesi olan yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü amacıyla 1.823,20 TL/ton olarak belirlenmiştir. Hesaplanacak yağ primleri kapsamında yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü amacıyla fiyat 1.978 TL/ton, yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü amacıyla fiyat 1.720 TL/ton olarak oluşmaktadır.
Birliğimiz doğrulusunda 2017-2018 üretim sezonunda yapımcı ortaklarından 350 bin ton orantısında ürün mübayaası uygulanacağı beklenmekte olup, ürün bedeli ödemeleri teslimat tarihlerine göre tespit edilen ödeme süreleri kapsamında peşin olarak yapılacaktır.”
Kaynak.dünya.com