"Otonom Pushback Aracı" projesi ile faydalı model patent tescili alarak Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında havacılık sektöründe çığır açacak bir buluşa imza atan Karaman Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi 12’inci sınıf öğrencisi Yakup Altuntaş, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ı ziyaret ederek projesini anlattı.
Karaman Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi 12’inci sınıf öğrencisi Yakup Altuntaş’ın Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nazmiye Erginbaş danışmanlığında prototipini geliştirdiği "Otonom Pushback Aracı" isimli buluşun, literatürde benzerinin bulunmamasından dolayı Karaman TOBB Fen Lisesi ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şubesi, Ar-Ge birimi koordinesinde faydalı model başvurusu yapıldı ve başvuru tescil olarak sonuçlandı. 
“Buluşumuz, pushback işlemlerinde yaşanan maddi hasarlar ve can kayıplarını önlemeyi hedefliyor.”
Karaman TOBB Fen Lisesi öğrencisi Yakup Altuntaş, Okul Müdürü Murat Şen ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nazmiye Erginbaş ile birlikte İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ı ziyaret ederek patent tescili alan projesini anlattı.  Geliştirdiği projenin uçakların perondan ayrılırken geri itilmesi olan pushback işlemi sırasında meydana gelen kazaları minimize ederek, havaalanlarının daha güvenli ve sürdürülebilir hale gelmesini amaçlandığının altını çizen Altuntaş, geleneksel traktörlerle yapılan pushback işlemlerinde yaşanan maddi hasarlar ve can kayıplarını önlemeyi hedefleyen bu buluş, havacılık sektöründe önemli bir ihtiyacı karşıladığını ifade etti.


Yakup Altuntaş, “Buluşumuz, önde ve arkada bulunan kameralarla donatılmış olup, uçağın burun iniş takımına robotik bir kolla otomatik olarak kilitlenmesini ve belirlenen konuma doğru geri itilmesini sağlıyor. Bu sayede insan faktöründen kaynaklanan hataların önüne geçilerek güvenlik seviyesi artırılıyor. İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen "TAXIBOT" aracına benzer şekilde çalışan bu otonom pushback aracı, sadece uçağı geri itmekte kalmayıp aynı zamanda pist başına kadar götürebiliyor. Bu işlem sırasında yakıt tüketiminde %85, gürültü kirliliğinde %60 ve kalkış başına yabancı madde hasarında %50 azalma sağlayarak havaalanlarının sürdürülebilirlik hedeflerine büyük katkı sağlıyor. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan elektrikle çalışmasıyla çevreci bir alternatif sunuyor.” dedi.
“Yakup gibi yetenekli gençlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi, ülkemizin ileriye dönük hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynayacaktır.”
Karaman TOBB Fen Lisesi öğrencisi Yakup Altuntaş’ı tebrik ederek sözlerine başlayan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Yakup’un eğitim camiası için gurur kaynağı olduğunu söyledi. Çalışkan, “Öncelikle Karaman’a bu gururu yaşattığın için öğrencimizi ve danışman öğretmenimizi tebrik ediyorum. Nasıl ki millî ve yerli imkânlarla geliştirilerek ülkemizde üretilen İHA’lar ve SİHA’lar sayesinde Türkiye dünyada yükselen bir güç haline geldiyse genç neslimizin bilim ve teknolojiye ilgilenmesi, ülkemizin bu alandaki ilerlemesine büyük katkı sağlayacağına olan inancım tamdır. Yakup’un gösterdiği üstün yetenek ve azimle, ülkenin geleceğine ışık tutan gençler arasında kendine sağlam bir yer edineceğine hiç şüphem yok. Onun gibi yetenekli gençlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi, ülkemizin ileriye dönük hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynayacaktır. Bu önemli başarı vesilesiyle, öğrencimizi tekrar tebrik ediyor, bu başarıda emeği olan öğretmenlerine ve ailesine teşekkür ediyorum. İnşallah onun gibi genç yetenekler, ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki yükselişine büyük katkılar sağlamaya devam eder.” dedi.
Ziyaret, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ın başarılı öğrenciyi ödüllendirmesi ve günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.
 

Editör: Özgür CAN