Et ve Süt piyasalarında oluşacak krizi 2 yıl önce özetlemişiz durdurulamayan yem fiyatı artışları hem üreticiyi hem de et ve süt sektörünün geleceğini tehlikeye girdiği için üreticilerimiz hayvanları kasaba gönderiyoruz diye çığlık atıyor.
Bu sese kulak verilmelidir,
milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba üretimini artırmak için verilen milyarlarca liralık desteklerin boşa gitmemesi, 2008 yılında yaşanan krizin tekrar yaşanmaması için üreticilerimizin sesine kulak verilmelidir diyerek belirtmişiz.
Geçtiğimiz günlerde USK dediğimiz süt konseyi toplandı ve 2 ay aradan sonra süte sadece 1 TL zam yapılmasını uygun gördü.! Yem girdisi ana kalemi olan arpa fiyatı önceki yıla göre % 21,64 mısır da % 13,10 fiyat artışı gösterdi.
Sadece 16 günde 31 Aralık 2023 -15 Aralık 2023 tarih aralığında yem fiyatları % 25 arttı.
Çiftçinin ürettiği sütün fiyatını belirleyen ulusal süt konseyi yem fiyatları ve süt ürünlerinin raf fiyatına da el atsın, konu kapansın,
Herkes rahatlasın.
2022 yılında 17 milyon baş olan büyükbaş hayvan sayısı 2023 yılının ilk altı ayında yüzde 2 oranında azalarak 16,7 milyon başa geriledi. 2023 yılının 2 çeyreğinde sadece 6 aylık dönemde büyükbaş hayvan sayımız 502 bin, adet azalmış oldu.
Çözüm yine ithalat oluyor,
2024 yılında 600 bin adet besilik hayvan ithalatı yapılacakmış. Besilik hayvan, belirli yaş aralıgında ithal edilip yurtiçinde ortalama bir yıl beslenerek et ihtiyacı için kesilen hayvanlar.
Esas olan hayvan sayısını artırabilmek, işletmelerde doğumlar ile sürekliliği sağlamak.
Sonuç olarak özetle, Üreticilerimiz para kazanamadığını ifade etmekte olup
Tüketicilerimiz ise pahalı olduğu için süt ve et ürünlerini alamamaktan şikayetçidir.
Sebepler ne olursa olsun kırsalda yeni bir üretim modeli teşvik, destek odaklı yeni yaklaşımlar şart!!
Kırsalda dönüşümü sağlayamaz isek, hayvancılığı aile işletme odaklı kırsal faaliyetle birlikte yönetemez işe verilen emek ve çabalar arzu edileni vermeyecek.
Üreten Türkiye, ekonomisi güçlü ve her alanda dünya ile rekabet eden, bir ülke olarak büyümeye devam edebilmesi için kırsalda yaşam teşvik edilmesi gerekmektedir.