Gündem

Karaman'daki Bu Gelişmelerden Çok Ama Çok Endişeliyiz

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram Çavuşgölü bölgesinde de güneş enerjisi santrali kurma çalışmalarına başlanmasına endişeyle baktıklarını söyledi.

Abone Ol

Bayram Çavuşgölü mevkisine giderek canlı bir paylaşımla endişelerini anlattı Bayram paylaşımında şunları söyledi;

Merhaba değerli üretici dostlarımız. Hepinize hayırlı günler ve hayırlı sabahlar diliyorum. Bugün uzun bir aradan sonra tekrar bir canlı yayın yapıyoruz. Bu canlı yayını yapmamızın sebebi, son bir hafta içinde Karaman ilimizdeki tarımsal faaliyetlerle ilgili gelişmeleri ve Karaman tarımı için gelecekle ilgili endişelerimizi sizlerle paylaşma gereği duymamızdır.

Bugün neredeyiz? Karaman'ın Çukurova'sı olarak bilinen, su sıkıntısı olmayan eski Çavuşgölü mevkisindeyiz. Geçtiğimiz hafta, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü için Ankara'ya giderken de bir canlı yayın yapmıştım. Bölgemizde planlanan güneş enerjisi projesiyle ilgili bir ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. Bu toplantıya katılmayı çok istememe rağmen, Cumhurbaşkanımızın Tarım Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile yaptığı toplantıya katılmak zorunda olduğum için orada bulunamadım. Bugün, bu konuyla ilgili detaylı bilgilendirme yapacağım.

Öncelikle Ankara ziyaretlerimizden kısaca bilgi vermek istiyorum. 14 Mayıs'ta, Cumhurbaşkanımızın ve Tarım Bakanımızın katılımıyla, TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar'ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya katıldık. Yaklaşık 735 oda başkanıyla birlikteydik. Bu toplantıda Karaman Ziraat Odası Başkanı olarak, hazırladığımız dosyayı Sayın Cumhurbaşkanımıza iletmek üzere Tarım Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı'ya teslim ettim. Dosyada, özellikle Karaman'ın hayatî öneme sahip sulama projeleri, son dönemde yaşanan dolu ve sel felaketleri, pancar kotalarının arttırılması ve kuyuların kayıt altına alınması gibi önemli konular yer aldı.

Bugün Çavuşgölü mevkisindeyiz. Burası yaklaşık 6 milyon metrekarelik bir alan ve Karaman'a 4 kilometre uzaklıkta. Burada meyve bahçeleri ve tarlalar bir arada bulunuyor. Aynı zamanda Karaman'ın arıtma tesislerinin de bulunduğu bir nokta. Burası mera arazisi olarak geçiyor ve hayvancılık açısından da önemli bir bölge.

2012 yılından beri Karaman Ziraat Odası'nda çeşitli görevlerde bulundum ve çiftçilere hizmet etmek için elimden geleni yapıyorum. Geçtiğimiz günlerde ÇED raporu için toplantı yapan firma, daha önce Sudurağı bölgesinde de bir yatırım yapmıştı. Şimdi aynı firma, Çavuşgölü bölgesinde de güneş enerjisi santrali kurma çalışmalarına başladı. ÇED raporu hazırlıkları devam ediyor ve süreç hızla ilerliyor.

Ülkemizin yenilenebilir enerji projelerini destekliyoruz ve bu projelerin önemini biliyoruz. Ancak Karaman’ın tarımsal potansiyeli ve hayvancılık krizleri göz önüne alındığında, bu tür projelerin yer seçiminde dikkatli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Karaman'ın dağları, ovaları ve mikroklima özellikleri, burada yetişen ürünlerin çeşitliliği açısından çok önemli.

Son yıllarda hayvancılıkla ilgili büyük krizler yaşandı. Bu durum, tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor. Özellikle meraların korunması ve tarımsal üretim alanlarının yenilenebilir enerji projeleri ile dengelenmesi konusunda dikkatli olunmalıdır.

Canlı yayınımız burada sona eriyor. Hepinize bereketli ve başarılı bir tarım sezonu diliyorum. Görüşmek üzere.