2024 Çiftçimizin imtihan yılı oldu!
Kış kuraklığı, tarla faresi, dolu, domuz ve sağanak gibi olumsuzluklarla mücadele eden çiftçimiz son darbeyi açıklanan arpa ve buğday fiyatlarıyla yedi. 
Tüm bu olumsuzluklar çiftçinin bu yıl ki imtihanını zorlaştırdı.
Son yıllarda yaşanan kuraklık bu yıl da  Karaman Ovası’nda kendini göstermeyi sürdürdü. Özellikle kış döneminde bölge neredeyse hiç yağış almadı. Bu durum çiftçinin ürünlerinde istenilen gelişimi ve verimi de olumsuz etkiledi.
Girdi maliyetlerinin risklerin gün geçtikçe arttığı bacasız fabrika tarımda tohumu tarlaya atmakla sonuç alınmıyor.  
İyi hasat ve bolluk için ekimden hasada çiftçinin  bahtınin da açık olması lazım. Ürünün gelişiminin her  aşamasında çiftçi hem işini yapar hem de riskler ve  belirsizliklerle dolu stresli günler geçirir. 


Önce çok  yağıp tohum çürümesin sonra az yağıp filizlenme  sorunu yaşanmasın diye dua eder. 
Tarım zararlıları,  bitki hastalıkları, çöI tozları çaresi olan olmayan  birçok risk. Bu riskleri bertaraf etmek için çiftçinin  kendi başına yapacakları var, yapamayacakları da  var. 
Çiftçi tarim zararlıları ve hastalıklarla kendi  başina mücadele eder ama kuraklığa çareyi tek  başina bulamaz. Çiftçinin her sene gözünü bulutlar  yerine ürününden ayirmaması için sulama alt  yapımızı süratle tamamlamalıyız. 
Bir taraftan su sıkıntısı hat safada gün geçtikçe sulama sıkıntısı çeken çiftçilerimiz artmaya devam ediyor.
Acil! olan bölgelerde  suyu iyi değerlendirmeli olmayan bölgelere havza  dişından suyu getirmeliyiz ki rekolte iklim şartlarina  göre oradan oraya savrulmasın.
Son olarak belirtmek istediğim konu hububat fiyatları TMO, buğday ve arpada maliyetlerin altında belirlediği taban alım fiyatları ile son darbeyi çiftçimize adeta "üretmeyeceksin" demek anlamına geliyor..

Editör: Özgür CAN