Önümüzdeki günlerde Devletimiz tarafından açıklanması beklenen mısır ve pancar taban fiyatlarının
FINDIK’ta açıklanan taban fiyatlarındaki artış oranları dikkate alınarak bölgemizde üretilen pancar ve mısır taban fiyatlarınada devletimiz tarafından maliyetleri karşılayıp üreticinin emeğinin de karşılığını verecek bir fiyat politikasının açıklanması üreticilerimiz adına beklentimizdir.

Özellikle geçen yıl açıklanan mısır fiyatları maliyetleri ülkemiz genelinde üretilen mısır maliyetleri ortalaması yapılarak fiyatlar açıklanıyor.
Ülke genelinde Mısır’da maliyet hesapları yapılırken ülkemizde üretilen mısırın yaklaşık %30 karşılayan Karaman ve Konya’nın sulama maliyeleri dikkate alınarak bir fiyat açıklaması beklentimizdir.
Çünkü bazı bölgelerde Mısır 3-5 su ile yetişirken bizim bölgemizde 10-12 arası su verilmektedir enerjiye gelen %38 zam ile birlikte maliyetleri daha da artırmaktadır.

Biz istiyoruz ki mısırda ve pancar fiyatları üreticinin maliyet analizleri doğru bir şekilde yapılıp, emeğin de karşılığının olacağı gerçeğinden hareketle makul bir seviyede açıklansın. En azından hububatta zarar eden çiftçi, bu zararını mısır ve pancarla telafi edebilsin.
Mısır ve pancar için açıklanacak rakam da çiftçinin bir sonraki yıl üretip üretmeme yönündeki kararına etki edecek.

Özellikle şekerin hammaddesi olan pancar, ülkemize önemli döviz girdisi de sağlayan stratejik bir ürün. İşlenme aşamasında sağladığı istihdam alanları ile de önemli bir ekonomik değere sahip. Dolayısıyla şeker pancarının ne kadar kıymetli olduğunun farkında ve bilincinde olarak taban fiyatlar bu mantık üzerinden belirlenmeli.

Mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, hububat ürünleri fark etmeksizin, aslında bütün tarımsal ürünlerin taban fiyatları hasat mevsiminde değil ekim mevsiminde açıklanmalı.
Taban fiyatlara göre de çiftçi hangi alanda üretim faaliyeti yapıp yapmayacağına karar vermeli.
Şimdi bir bilinmeze ekiyor, değerinin ne kadar olduğunu bilmediğimiz ürünleri hasat ediyoruz.
Sonrasında hububatta olduğu gibi birde yaşanan iklimsel anlamda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle verim düşüklüğü yaşanıyor buda çiftçimizin maliyetini dahi kurtarmayan rakamlar ortaya çıkabiliyor..

Sonuç olarak özetle, Karaman çiftçimizin beklentisi özellikle ülkemizde yaşanan enflasyon dikkate alınarak girdi maliyetlerindeki artış göz önünde tutularak mısır ve pancar için bir taban fiyatı açıklanmasıdır.

Editör: Özgür CAN