3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği programda sahne alan özel öğrenciler ayakta alkışlanacak bir performansa imza attılar.
Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen programa, Karaman Valisi H. Engin Sarıibrahim ve eşi Hanımefendi Hatice Sarıibrahim, Belediye Başkan Vekili Eyüp Hüsamettin Aslan, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, daire amirleri, millî eğitim yöneticileri, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Ermenek Ali Rıza Alıçlı Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Mehteran Takımı’nın gösterisiyle başlayan programının açış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan bir konuşma yaptı. “İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce ortaklaşa hazırlanan 3 Aralık Dünya Engeliler Günü programına hoş geldiniz.” diyerek konuşmasına başlayan İl Müdürü Çalışkan, “3 Aralık 1992’de Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Uluslararası Engelliler Günü sebebiyle dünyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Fakat bizler insanı, sahip olduğumuz köklü medeniyet değerleriyle yüzyıllardır, insan vicdanı ve bakışıyla görüyoruz.” dedi.
Engel tanımayan insanların başarı hikâyelerinden bahsederek konuşmasını sürdüren İl Müdürü Mehmet Çalışkan, “Doğuştan iki kolu olmayan millî yüzücümüz Sümeyye Boyacı, hayattaki engellerini kaldırmış, 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak ay yıldızlığı bayrağımızı göndere çektirmiş ve gönüllerde taht kurmuştur. 3 buçuk yaşına geldiğinde yüzde 70 oranla otizm teşhisi konulan Kübra Esen’i 21 yaşına kadar aldığı madalyalar sebebiyle altın kız lakabıyla anılmasına yol açan güç, muhtemelen ona duyulan sevgi ve güvendir.” ifadelerini kullandı.
“Değerli ailelerimiz, çocuklarınızın hayatla bağını daha da kuvvetlendirecek büyük fedakârlıklar yapıyorsunuz.” diyerek ailelere ayrı bir parantez açan Çalışkan, “Sizlerin çocuğunuza gösterdiğiniz her davranış; onun size bakışını, hayata bağlanışını, gelişimini daha da artırmada çok büyük faydalar sağlıyor. Onun için her birinize fedakârlıklarınız, azminiz ve sabrınız sebebiyle ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan'ın konuşmasının ardından sahne alan Karaman Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrenci velilerinden Gül Yeniad’ın oğlu Mehmet Akif için yazmış olduğu ‘Anladım ki Anne Olmak’ isimli şiiri okuması salonda duygu dolu anlar yaşattı.
Okunan şiir sonrasında Karaman Özel Eğitim Uygulama Okulu öğretmen ve öğrencilerince hazırlanan Cumhuriyet’imizin 100. yılına özel tablo canlandırma gösterisi ve Karaman Özel Eğitim Anaokulunun minik öğrencilerinin sergilemiş olduğu dans gösterisi davetliler tarafından ilgiliyle izlenirken Karaman Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin oluşturduğu Türk Halk Müziği Korosu’nun müzik dinletisi kulakların pasını sildi.
Karaman Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu zeybek ve seymen gösterisiyle devam eden programda, Karaman Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencilerinin hünerlerini sergilediği yıldızlar geçidi ve palyaço gösterisi izleyicilere neşeli dakikalar yaşattı. Alkışlarıyla öğrencilere tempo tutan veliler bu güzel anları cep telefonlarıyla çektikleri fotoğraflar ve kaydettikleri videolarla ölümsüzleştirdiler.
Program, Karaman Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencilerinin değme oyunculara taş çıkartarak sahnelediği “Acil Hasta Var’ isimli oyunu ile devam etti. Programın son bölümünde tüm öğretmen, öğrenciler ve veliler sahneye çıkarken ‘Bu Ne Dünya Kardeşim’ şarkısını hep birlikte söyleyerek gönüllerince eğlendiler. Bu güzel ana protokol üyeleri de alkışlarla tempo tutarak eşlik ettiler.
Program, günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.