Karaman’da elma üreticileri, bahar aylarında meydana gelen zirai don tehlikesine karşı gece boyunca bahçelerinde nöbet tutarak ürünlerini korumaya çalışıyor. Gece 00.00’dan itibaren başlayan nöbetler, sabahın erken saatlerine kadar sürüyor. Üreticiler, don olayının meyvelere zarar vermemesi için yoğun çaba harcıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, Elma Üreticileri Birliği Başkanı Celil Serim ile birlikte gece saatlerinde elma bahçelerini ziyaret ederek, alınan tedbirleri yerinde inceledi.

“Üreticilerimizin Yanındayız”

Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Bulut, “Elma, Karaman için stratejik bir ürün. Üreticilerimiz, don tehlikesine karşı gece boyunca spring sistemleri, don pervaneleri çalıştırarak ve bazı durumlarda saman balyası ya da lastik yakarak ürünlerini korumaya çalışıyor. Bahçelerde sıcaklığın -5 ile -12,4 derece arasında değiştiğini tespit ettik. Üreticilerimizin bu süreçte yalnız olmadığını bilmelerini istiyoruz” dedi.

Bulut ayrıca, İl Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekiplerin zarar tespit çalışmalarına en kısa sürede başlayacağını belirterek, “Temennimiz bu sürecin en az kayıpla atlatılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Zirai don nöbetinde üreticilerle bir araya gelen Bulut ve Serim, çiftçilerin taleplerini de dinleyerek destek mesajı verdiler. Elma üreticileri ise verilen moral ve desteğin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade etti.