Bugüne Kadar Bin Kişiye Destek verdiklerini Söyleyen Karaman KOSGEB İl Müdürü Mevlüt Tavşan, Gazetecilere Girişimcilik Destek Programını Anlattı
Karaman Yunus Emre Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, Karaman KOSGEB’e gerçekleştirdikleri ziyarette, KOSGEB İl Müdürü Mevlüt Tavşan’dan KOSGEB’in çalışmaları hakkında önemli bilgiler aldı. Cemiyet Başkanı Âdem Kocatürk ve heyetindeki Özgür Şenuysal, Muammer Şen, Ferhat Koç, Ali Güley, Hasan Hüseyin Deniz, ve Ali Güley, KOSGEB’in Karaman’daki girişimcilere sunduğu desteklerin ayrıntılarını öğrenme fırsatı buldu.
KOSGEB’in Karaman’daki Başarısı ve Yeni Destek Programları
2007 yılında Karaman’da kurulan KOSGEB’in yaklaşık bin girişimciye destek sağladığını belirten İl Müdürü Mevlüt Tavşan, KOSGEB’in Türkiye’de 1990 yılında kuruluşundan itibaren sadece imalat sanayi KOBİ’lerine destek verdiğini ancak 2009 yılında yapılan düzenleme ile hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de desteklemeye başladığını ifade etti. Bu değişikliğin, KOBİ’lerin geliştirilmesi ve daha nitelikli işletmelerin kurulması adına önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Tavşan, KOSGEB’in 2024-2028 stratejileri doğrultusunda, nitelikli projeleri finanse etmeye odaklandığını ve destek programlarını "girişimcilik, ölçek büyütme, sürdürülebilirlik ve küresel rekabet" başlıkları altında topladığını belirtti.
Güncellenen Girişimcilik Destek Programı
KOSGEB, bu stratejilerle destek mevzuatlarını yenileyerek daha etkili ve güncel destekler sunmayı hedefliyor. KOSGEB’in girişimcilik desteklerini bugünkü şartlara göre tekrar güncelleyerek desteğin üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkardığını açıklayan Tavşan, yeni versiyon Girişimcilik Destek Programı’nın iki ana başlıktan oluştuğunu belirtti: İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği.
İş Kurma Desteği
İş Kurma Desteği kapsamında, girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Bu desteğe, işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş ve Geleneksel Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olan girişimciler başvurabiliyor. Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelere 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmelere ise 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını girişimciler için bu tutara 10 bin TL daha ekleniyor.
Ayrıca, işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla, personel giderlerine de 3 yıl boyunca destek sağlanıyor. Bu destek, işletmenin çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyeti kadar veriliyor.
İş Geliştirme Desteği
İmalatçılara yönelik olan İş Geliştirme Desteği, girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak sağlanıyor. Bu desteğe başvuran işletmeler, başvuru tarihi itibariyle en fazla 3 yıl öncesinde kurulmuş olmalı ve İleri Girişimci Eğitimini tamamlamış olmalıdır. Genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını girişimciler için destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.
Destek kapsamında, personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine destek veriliyor. Bu desteklerden yararlanabilecek sektörler arasında imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama ve danışmanlık, bilgi hizmetleri ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri bulunuyor.
Başvuru Takvimi ve Daha Fazla Bilgi
İş Kurma Desteği’ne başvurular sürekli açıkken, İş Geliştirme Desteği’ne yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasında olacak. Destek programı hakkında daha detaylı bilgiye KOSGEB İl Müdürlüğü’nden veya www.kosgeb.gov.tr web adresinden ulaşılabilir.