Türkçe'nin Başkenti Kadim Şehir Karaman İlini Gezmeyi Düşünüyorsanız , Tavsiyelerimizi Okumadan Gezi Planlamayın.. İş O Güzel Yerler.

Aktekke Camii; 
Karaman'ın merkezi yerinde, İmaret Mahallesinde bulunmaktadır. Camii çevresinde hamamı, derviş hücreleri, güney ve batısında haziresi (mezarlığı) ve içerisindeki türbe ve mezarları ile bir külliye halindedir. Halk arasında Aktekke olarak bilinen camiye, içerisinde Mevlânâ'nın annesi Mümine Hatun'un türbesinin bulunması nedeniyle Mader-i Mevlâna Camii' de denilmektedir. 1370 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır.Cami içerisinde sol tarafta ayrılmış olan mekanda Mevlana’nın Annesi, Abisi ve yakınlarına ait 21 adet taştan yapılmış sandukalı mezar bulunmaktadır.
Büyük Türk Mutasavvıfı Mevlana Celaleddin-i Rumi 1222 yılında ailesi ile birlikte Karaman’a gelmiş, burada evlenmiş ve 7 yıl kalmıştır.
Karaman'ın merkezi yerinde, İmaret Mahallesinde olup, şehiriçi minibüs ve belediye otobüsleri ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir.
Karaman'ın Merkez İmaret Mahallesinde bulunmaktadır.

Çeşmeli Kilise;

Çeşmeli Kilise ( Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi ) Karaman İl Merkezinde Tapucak Mahallesindedir *.Kilise Karadağ'da Binbir Kilisede bulunan küçük bazilikaların bir örneğidir. Uzunlamasına üç sahınlı kesme taşla inşa edilmiş bir yapıdır. Bizans Devrine aittir .Cumhuriyet Dönemi'nden sonra 1980'li yıllara kadar cezaevi olarak kullanılmış ve dış mimarisini bozmayacak şekilde içerisine bazı eklentiler yapılmıştır. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen yapı, 2007 yılında restore edilmiştir.Restorasyon sonrası Sergi , toplantı salonu , müzik dinletileri gibi sanatsal etkinlikler için kullanılan kilise ziyarete açıktır.

* Karaman'ın en eski mahallelerinden Tapucak mahallesi Birinci Dünya Savaşı ve mübadele öncesinde Türklerle beraber yoğunluklu olarak Ermeniler ve Rumlar'ın bir arada yaşadığı bir mahalledir.Mahallede aynı alanda Bizans mimarisinden Çeşmeli Kilise ,Osmanlı mimarisi olan Yeni Hamam , Karamanoğlu mimarisinden Araboğlu Cami , tarihi Türk , Ermeni ve Rum evlerini bir arada görme imkanı var.

Değle Tarihi Ören Yeri;

Karaman’ın kuzeyinde yer alan ve volkanik bir dağ olan Karadağ kitlesinin üzerinde yer alan Değle Ören Yerinde Bizans devrine ait bazı yapıların kalıntıları görülebilmektedir. Burada Bizans devri konut mimarisiyle ilgili fikir verebilecek mekânlar bulunmaktadır. Konutlar dini yapılara göre daha basit ve özensiz yapılmış olsalar da ihtiyaca göre 2 veya 3 odalı olacak şekilde inşa edilmişlerdir. Bizans Devrine ait kaya mezarları, mezar kapakları ile tepenin doğu yamaçlarında piramidal örtülü, kesme taşla inşa edilmiş oda mezarlar bulunmaktadır. Yine burada Bizans Devrinden öncesine tarihlenen bir sunak bulunmaktadır. Sunak Bizans Devrinde kaya mezarına dönüştürülmüştür. Bu büyük kaya bloğunun doğu yüzünde bir kabartma sahne bulunmaktadır. Önde bir adam sol eliyle bir tas tutmakta sağ eliyle tohum saçmaktadır.

Ulaşım
Değle Ören Yeri Karaman'ın kuzeyinde yer alan ve Karaman Merkeze 37 Km. uzaklıkta volkanik bir dağ olan Karadağ kitlesinin üzerinde yer alır. Özel araçlara gidilebilinmektedir.

Gökçeseki Tarihi Ören Yeri;

Karaman İli Ermenek ilçesi; Gökçeseki Köyünün kuzeyinde yer alan iki tepeden güneyde yer alan tepe üzerinde, tepenin güney, doğu ve batı eteklerinde yer almaktadır. Ören Yeri içerisinde birçok yapının temel izleri; bazı mimari parçalar, bol miktarda çanak çömlek parçaları ve tam tepe noktasında basamaklı bir kutsal alan bulunmaktadır. Bu tepenin kuzey etekleri ile karşısında yer alan tepenin güney yamaçlarında çok sayıda kaya mezarı ve yine iki tepe arasında kalan küçük vadide bazı yapı kalıntıları ve mezarlar bulunmaktadır. Bazıları çok, bazıları tek odalı olan kaya mezarlarının içerisinde klineler ve aslan şekilli kapaklar halen durmaktadır. Mezarların bazıları düz bazıları beşik tonoz örtülüdür. Ören Yerideki buluntulardan ve mezarlardan buranın Roma ve Bizans döneminde yerleşim gördüğü anlaşılmaktadır.
Ulaşım
Karaman İli Ermenek ilçesi; Gökçeseki Köyünün kuzeyinde yer alan iki tepeden güneyde yer alan tepe üzerinde, tepenin güney, doğu ve batı eteklerinde yer almaktadır. Ermenek İlçesinden özel araçlarla ve Ermenek İlçesinden Gökçeseki Köyüne gider araçlarla ulaşılabilmektedir.

Tarihi Hatuniye Medresesi;

Karaman İl Merkezinde yer alan Hatuniye Medresesi, Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar'ın kızı, Karamanoğlu Alaaddin Bey'in karısı Nefise Sultan tarafından, 1382 yılında yaptırılmıştır. Medrese açık avlulu, tek eyvanlıdır. Medresenin avlusu revaklarla çevrili olup doğu ve batı cephelerinde öğrenci hücreleri yer alır. Medresede yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapıda süsleme taçkapı, eyvan kemeri, köşe odaların girişlerinde yoğunluk gösterir. Süslemelerde geometrik motifler yanında, bitki motifleri, rumi ve palmetler, yazı, kuşakları ana şemayı oluşturur.

Ulaşım:
Karaman Merkez İmaret Mahallesi, Turgut Özal Caddesi üzerinde olup, şehiriçi minibüs ve belediye otobüsleri ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Tarihi Hürrem Dayı Evi;

Karaman İl Merkezinde yer alan Hürrem Dayı Evi, Geleneksel Türk Ev Mimarisinin Anadoludaki en güzel örneklerinden birisidir. 300 yıla yakın geçmişi ve ahşap ve kalemişi süslemeleriyle ziyaretçilerine keyifli bir tarihi yolculuk yaptırmaktadır.

Ulaşım
Karaman Merkez'de olup, şehiriçi münibüsleri ve belediye otobüsleri ile ulaşmak mümkündür.

İmaret Camii;

Karaman Merkez, İmaret Mahallesindedir. Kesme taştan, merkezi kubbeli, kapalı avlulu, iki katlı bir yapıdır. Kitabesinde Karamanoğlu II. İbrahim Bey tarafından 1433 yılında bir külliye şeklinde yaptırıldığı yazılıdır.

Ulaşım
Karaman Merkez, İmaret Mahallesinde olup, şehiriçi minibüs ve belediye otobüsleri ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

İncesu Mağarası;

Karaman Merkez Taşkale Köyü sınırları içerisinde Köy merkezinin 9 km. güneyinde İncesu Deresi’nin doğu yamaçlarında yer alır. Uzunluğu 1.356 m.dir. İçerisinde sarkıt, dikit ve travarten havuzları bulunur. Bir doğa harikasıdır.
İncesu Mağarasının yurdumuzdaki “mağara turizm envanterine” girmesiyle artan önemi, mağara turizmine açılmakla daha iyi anlaşılacaktır.
Mağaranın diğer bir özelliğinin astım,bronşit ve kalp yetersizliği gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.
MTA Genel Müdürlüğü tarafından fizibilitesi yapılan mağaranın aydınlatma ve içerisinin yürüyüş yolu yaptırılmış olup, Taşkale Köyü ve İncesu Mağarası arasındaki 9 km. yol asfaltlanmıştır. İncesu Mağarası sağlık turizmine hizmet sunar hale getirilmiştir.
Ulaşım
Karaman Merkez Taşkale Köyü sınırları içerisinde, Köy merkezinin 9 km. güneyinde bulunan İncesu Mağarasına özel araçlarla gidilebilmektedir.

Tarihi Karaman Kalesi;

Karaman İl Merkezinde yer alan, Karaman Kalesi’nin yapımı 11. yy’ın sonlarında 12. yy başlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Karaman Kalesi, iç içe üç surdan oluşmaktadır. Bunlar dış, orta ve iç kale adlarını almaktadır. Bunlardan biri höyük üzerinde yer alan iç kale sağlam olarak günümüze ulaşabilmiştir. Höyüğün etrafını dolaşan orta kale surlarının bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Selçuklular devrinde yenilenme görmüş, sonraki dönemlerde ise kent Karamanoğulları’nın egemenliğine girdiğinde kentin surları tekrar yenilenmiştir. Osmanlılar 1465 yılında iç kaleyi tekrardan onarmışlardır. Bu onarımlarda daha önce yıkılmış olan yapıların kitabeleri ve mimari parçaları kalenin beden duvarlarında kullanılmıştır. İç kale Bronz, Roma ve Bizans çağlarına ait izler taşıyan bir höyük üzerinde yer alır. İç kale dördü yuvarlak beşi dört köşe olmak üzere dokuz kuleden oluşmaktadır.

Ulaşım
Karaman Merkez Hisar Mahallesinde olup, şehiriçi minibüs ve belediye otobüsleri ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Hıristiyanlığın Kutsal Mekanı Madenşehri Binbir Kilise;

Karaman’a 37 km. uzaklıkta olan Madenşehir Öreni içerisinde günümüzde de Madenşehir adında bir köy yerleşmesi vardır. Bu durum sonucu bir çok yapı yok olmuştur. Halen bir bölümü ayakta duran ve incelendiği zaman yapıldığı devrin sanatı, mimarisi hakkında fikir veren yapılar vardır.
Köyün girişinde yer alan Binbirkilise yapılarının en büyüğü bir numaralı bazilikadır. Yapı ilk kez 500 yılında inşa edilmiş, Arap ihtilasında harap olduktan sonra 900 yıllarında tamir edilmiştir.
1 numaralı bazilikadan kuzeye doğru giden yolun her iki tarafında Nekropol (mezarlık) alanı bulunmaktadır. Bu alanda yüzeye yayılmış lahit ve lahit kapakları görülebilmektedir. Bu lahitlerden bazılarının dış yüzleri kabartma figürlerle süslüdür. Bazılarında da sadece bir hac kabartması vardır.
Madenşehir Köyünden Üçkuyu Köyüne giden yolun kenarında Yukarı Ören olarak adlandırılan eski bir Türk köyü kalıntıları olan örenin içerisinde kiliseler bulunmaktadır. Bunlardan 10 numaralı kilise Binbirkilise mimarisinde yuvarlak planlı binaların temsilcisidir.

Ulaşım
Karaman Merkeze 37 km. uzaklıkta olup, Karadağ'ın ortasında bulunan Madenşehir Ören Yerine özel araçlarla gidilebilinmektedir.

İnsanlık Tarihin İlk Yerleşik Hayatı Taşkale Manazan Mağaraları;

Manazan Mağaraları Yeşildere (ibrala) Taşkale (Kızıllar) Köyleri arasında uzanan Yeşildere Vadisinin doğusunda, Karaman – Yeşildere Taşkale yolunun kenarındadır. Karaman’a uzaklığı 40 km. dir. Mağaralar içerisinde kil oranı yüksek kireçtaşı arazide, yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş beş katlı toplu meskenler halindedir.

İlk iki kat doğu batı yönünde hücre şeklinde birçok odacıktan oluşmaktadır. Doğudan ve batıdan vadiyi kontrol edebilecek stratejik konuma sahiptir. Ortada bulunan yüksek kaya kütlesine oyulan diğer katlar yörede sırasıyla; Kum Kale, At Meydanı ve Ölüler Meydanı olarak adlandırılmıştır.

Mağaraların ön cephesi doğal olaylar sonucu tahrip olduğundan günümüzde belirgin bir girişi yoktur. 1. katta oyuntular şeklinde bir çok mezar odaları vardır. Bu katta doğudan batıya doğruya sıralanan odalardan bazılarının şapel olduğu tespit edilmiştir. Bunların içerisinde bazı geometrik şekillerin ve freskoların izleri bulunmaktadır.Şapellerin en büyüğü doğu bölümde yer almaktadır. Üstü beşik tonozlu olup yamaçta yer alan güney cephe doğal olaylar sonucu yıkılmıştır.

Mağaraların ne zaman oyulduğunu kesin olarak ortaya koyacak veriler olmamakla birlikte buradan ele geçen küçük buluntulardan mağaraların Bizans Devrinde 6. - 7. yüzyıllarda oyulduğu ve yerleşildiği anlaşılmaktadır. Mağaralar bu devirde hem güvenlik açısından hem de killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutması özelliği nedeniyle oyulmuş ve kullanılmış olmalıdır.

Ulaşım
Manazan Mağaraları Karaman Merkeze uzaklığı 40 km. dir. Manazan Mağaralarına özel araçlarla gidilebilmektedir.

Tarihi Tartan Evi Konağı;

Karaman İl Merkezinde yer alan Tartan Konağı 1810 tarihinde Tartanzadelerden Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Türk Ev Mimarisinin güzel örneklerinden biri olan yapı orta sofa planlı olup iki katlıdır. Evde ahşap süslemeden daha ziyade kalem işi süslemeler dikkati çekmektedir. Birinci kat sofasının sekizgen tavanındaki Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, II. Mahmut Türbesi, Çarklı vapur, yelkenli gemi gibi batılılaşma dönemi Türk resminde yer alan konulardır.
Ulaşım
Tartan Konağı Karaman Merkez'de olup, Şehiriçi münibüsleri ve belediye otobüsleri ile şehrin her yerinden ulaşılabilinmektedir.

Dünya Şaheserlerinden Yerköprü Şelalesi;

Karaman’ın batısında, Habiller köyü yakınlarında Göksu nehri civarındadır. Temiz havası, yeşilliği ve güzel suları ile ünlüdür. Göksu şelalesi Yerköprü alanında yer alır ve görülmeye değer güzelliktedir. Sabah erkenden gidilip-akşama Karaman’a dönülebilir. Karaman’a uzaklığı 60 km’dir.

Ulaşım
Karaman Merkeze 60 km uzaklıkta Habiller köyü yakınlarda olup, özel araçla gidilebilinmektedir.

Doğa ve Yaşamın Birleşkesi Zeyve Pazarı;

Yaklaşık 500 yıllık bir tarihe sahip olan Zeyve Pazarı; Ermenek ilçemize bağlı, ilçeye 26 km. uzaklıktaki ikizçınar Köyü ile Yayla Pazarı köylerini ayıran dere üzerinde ve çevresinde kurulmuş; sayısı 300’e varan tarihi ulu çınarları, doğal güzellikleri, soğuk suları, yerleşim durumu, otantikliği, su değirmenleri, su hizarı, fırını, pazarı ile İç Anadolu Bölgesinde ve ilimizde başka örneği olmayan DOĞAL GÜZELLİKLERE SAHİP bir bölgemizdir. Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında civar köylüler yetiştirdiği sebze ve meyvelerini Pazar günleri kurdukları pazarda yerli ve yabancı turistlere sunarlar. Ayrıca yöreye has el sanatları ürünleri de bu pazarda satılmaktadır. Akdenize yakınlığı Kazancı ve Gülnar üzerinden turistlerin kolayca ulaşabildikleri ve genellikle günübirlik gelip-gittikleri bir mesire yeridir.
Ulaşım
Ermenek ilçemize bağlı, ilçeye 26 km. uzaklıktaki ikizçınar Köyü ile Yayla Pazarı köylerini ayıran dere üzerindedir.